13 Aralık 2012 Perşembe

TARİH KOKAN KARELER: MİDAS'IN YIKANDIĞI YER 1911

Fotoğraf 1911 yılında çekilmiştir.Kaya üzerinde Osmanlı Zabiti(Subay)görülmektedir.

 Dokunduğu her şey altın olan Kral Midas'ın öyküsü şöyle:   
“Şarap tanrısı Dionisos'un (Bacchus) yoldaşı Satiros, Frigya'yı gezerken Midas'ın gül bahçesinde uyuyakalmış. Satiros'u bulup, on gün on gece sarayında ağırlayan Midas'ın konukseverliğinden etkilenen Dionisos, kralın bir dileğini gerçekleştireceğini söylemiş. Kral Midas da her dokunduğunun altına dönüşmesini ve böylece daha zengin olmayı istemiş. Ancak yemek için dokunduğu yiyecekler, içecekler ve ünlü gül bahçesi bile altına dönüşünce, kral Dionisos'dan bu uğursuz gücü geri almasını istemiş. Midas'ın durumuna acıyan tanrı Dionisos krala, Sardes’de, Paktalos Irmağı'nda yıkanmasını söylemiş. Bu ırmakta yıkanan Midas, her tuttuğunun altına dönüşmesinden kurtulmuş ama o günden sonra Paktolos ırmağı altın akmaya başlamış”  
Herodot, ünlü tarih kitabında öyküyü böyle anlatır ve devam eder; “Sardes’lilerin altın zenginliği işte bu Paktalos ırmağındaki altınlardan gelir. Irmakta o kadar çok altın vardır ki halk kestiği koyun postlarını bu ırmağa atar, tüylerin arasından altın parçalarını toplarlardı”
Salihlili araştırmacı yazar Mustafa Uçar'a göre "Herodot'un yazdıkları bir bakıma doğru;ilk yıllarda ırmak altın akıyor olabilir ama kısa sürede altın nehirde bitti.Lidyalılar maden ocakları açarak altın çıkardılar.Bu gün civarda ve bintepelerde  kaçak kazı yapanlara sesleniyorum bu topraklar 2 bin 500 yıldır Persler ve Romalılar dahil kazılmış ve soyulmuştur.Lütfen iki küpe veya çanak çömlek çıkarmak için kültür varlıklarımızı tahrip etmeyelim.
Önümüzdeki yıllarda Salihli ve civarı bu tarihi yerler sayesinde Turizmden çok para kazanacak,asıl hazineyi o zaman bulmuş olacağız." dedi. 

2 yorum:

  1. Maalesef birileri üç beş parça tarihi eser bulurum umuduyla bilinçsizce tarihi yok ediyor.bir zamanlar padişahın dediği gibi Bergama dan Almanlar sunağı ve tarihi değere sahip taşları taşırken gümrük memuru götüremezsiniz diyor.Almanlarda bir taş alıp padişaha götürüyor padişah ne yapacaksınız bu taşları dediğinde biz almanyada bina yapımında kullanmak için götürüyoruz diye cevap veriyorlar padişah emir veriyor istedikleri kadar alabilirler ülkede taştan bol ne var istediğiniz kadar alın diye Bergama böyle soyuluyor.önce insanları eğiterek neyin ne olduğunu anlatabilmeliyiz.Cahil toplumlar daima patlamaya hazır bir bomba gibidir hiç bir şeyi düşünmeden patlayabilirler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Gurcan35,Sizin gibi duyarlı vatandaşlarımız sayesinde bu konuda yol katedeceğimize inanıyoruz.Sayınızın artması dileği ile,saygılar..

      Sil