7 Aralık 2012 Cuma

Uygarlığın temeli Yunan değil Anadoludur


  Prof. Dr. Fahri Işık, Celal Bayar Üniversitesi’nde ‘Uygarlık Anadolu’da doğdu’ konulu konferans verdi. Işık, Yunan medeniyet tarihinin Anadolu tarihinden etkilenerek doğduğunu, batı uygarlığının kaynağının Anadolu olduğunu söyledi.


Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, Celal Bayar Üniversitesi Muradiye Yerleşkesi’ndeki Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi’nde ‘Uygarlık Anadolu’da doğdu’ adlı konferansta Anadolu tarihini anlattı.

Ünlü tiyatrocu ve sunucu Kenan Işık’ın kardeşi olan ve arkeolojide Anadolu ekolünün en tanınan savunucularından olan Fahri Işık Anadolu medeniyetinin Yunan medeniyetinden önce doğduğunu konferansta detaylı bir şekilde katılımcılara aktardı. Üniversite personeli ve öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli,   araştırmacı yazarlar Mustafa Uçar, Ali Haydar Aksakal ve Bedriye Aksakal da katıldı.

MEDENİYET ANADOLU’DAN DOĞMUŞTUR

Batı uygarlığının temelinin sanıldığının aksine Yunan medeniyeti değil, Anadolu medeniyeti olduğunu vurgulayan Işık, “Yunan medeniyetinden önce, Anadolu’da bir medeniyet vardı. Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular ile Yunan medeniyetinin sanıldığının aksine Anadolu medeniyetinden etkilendiğini ortaya çıkıyor.  Bunun en önemli kanıtlarından biri Truva kazılarında ortaya çıkan yazıların Yunan alfabesi aksine, Luvice olduğudur. Hatta Yunanlılar alfabelerini Anadolu’daki İyon alfabesinden almıştır. Kendi alfabesini dahi oluşturamayan bir millet Avrupa ve medeniyet tarihini oluşturamaz” dedi.
 Prof. Dr. Fahri Işık, anlattıklarını sunduğu slaytlarda yer alan resimler ve yazılı belgelerle de kanıtlayarak, "Yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular, Yunan Medeniyeti'nin Anadolu Medeniyeti'nden etkilendiğini gösteriyor. Sanıldığının aksine, Batı Uygarlığının temelinde Yunan Medeniyeti değil, Anadolu Medeniyeti vardır" dedi.

YUNAN DEĞİL ANADOLU TAPINAĞI

Yunan tapınağı diye bir tanımın tamamen yanlış olduğunu da dile getiren Işık; “Bu tapınak yapıları Anadolu medeniyetinden çıkmıştır. Yunanlılar bu yapılardan esinlenmiş, kopya çekmiştir. Tüm dünyada Artemis Tapınağı gibi Yunan tapınağı olarak nitelendirilen yapıların hepsi gerçekte Anadolu tapınağıdır” diye konuştu.

SARDES ANTİK KENTİNİ GEZDİ

Prof.Dr.Fahri Işık, konferansından birgün önce Salihli'de,Lidya Krallığının başkenti Sardes'i ziyaret etti. Sardes gezisi sırasında Salihlili araştırmacı yazar Mustafa Uçar,Işık'a eşlik etti. Mustafa Uçar "Fahri hocamın görüşlerine katılıyorum, medeniyet dediğimiz uygarlık bize ezberletildiği gibi Yunanlar tarafından değil Anadolu insanları tarafından ortaya çıkarılmıştır.Sardes gezimizde Işık hocamız ile fikir alışverişinde bulunduk ve ben kendisinden çok yararlandım"dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder