16 Şubat 2013 Cumartesi

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?


1904 yılında Feli-Körling tarafından bestelenen ve İsveç'te 'tre trallande jantor'yani 'üç hoppa kızın şarkısı' olarak bilinen; 1909 yılında Selim Sırrı Tarcan tarafından İsveç'de öğrenilip, Türkiye'ye getirilen ve bu melodiye İstanbul'da öğretmen ve şair Ali Ulvi bey tarafından söz yazılan;
1916'da ilk kez beden eğitimi gösterisinde söylenen, Mustafa Kemal'in çok beğenip, silah arkadaşlarına öğrettiği, Cumhuriyet'in ilanından sonra da 'Gençlik Marşımız'  'Dağ başını duman almış, gümüş dere durmaz akar' olarak kabul edilen marşın melodisini, İsveç'den aldığımızı biliyor muydunuz ? 
 Konu ile ilgili bir de küçük anekdot: 
1955 yılında İsveç'den bir kız Jimnastik ekibi İstanbul'a gelir.  Spor ve Sergi Sarayında yaptıkları gösteriyi, piyano eşliğinde söyledikleri 'tre trallande jantor' şarkısıyla bitirirler.  Bunu Türk'lere yönelik bir jest zanneden seyirciler de ayağa kalkar ve 'Dağ başını duman almış' diye İsveç'li sporculara eşlik ederler.  Daha sonra durumu bilmeyen İsveç medyası da, 'centilmen Türk seyircisinin İsveç'lilere jesti' diye haber yapar. 
Marşı İsveççeden dinlemek için lütfen videoyu tıklayınız: 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder